«

maj 03

Sådan kan du spare penge i hverdagen – tre tips til studerende

Det kan være hårdt at få økonomien til at løbe gnidningsløst rundt som studerende, og derfor er det vigtigt, at du sparer, hvor du kan. Her er tre tips til, hvordan du nemt kan spare penge i hverdagen og sikre en månedlig gevinst på kontoen.

1. Spar på maden

Det er rent faktisk muligt at spare penge på madbudgettet uden at gå sulten i seng hver aften. Først og fremmest skal du være opmærksom på, hvor meget du spiser – og hverken købe mere eller mindre.

 Forlæng dine grøntsagers levetid

Skær ned på madudgiften ved at genbruge dine grøntsager. Lyder det vanskeligt? Det er det slet ikke. Gem stokken fra din ananas, din fennikel og fra din icebergsalat og lad dem slå rødder på ny i enten jord eller vand. Du kan også gemme avocadostenen eller kerner fra tomater eller æbler og plante dem på ny. En have er en fordel, men det er absolut ikke et must – dine grøntsager skal bare have lys og vand, og der er vindueskarmen også rigtig fin. Flere grøntsager i mavsen sikrer desuden en længere mæthedsfornemmelse og nedsætter din lyst til usunde sager. I det hele taget kan du spare mange penge på at minimere snack-indtaget. Det vil hurtigt komme bag på dig, hvor mange penge du i grunden bruger på fast food, snacks og læskedrikke.

I kampen mod madspild kan det være en god idé at udnytte din frysers fulde plads og potentiale. Det er selvfølgelig altid fordelagtigt at købe stort ind grundet den store mængderabat på især kød. Store pakker kan opdeles i fryseposer og nedfryses til senere brug. I det hele taget er det værd at huske på, at langt de fleste madvarer tåler nedfrysning. Du kan for eksempel skrælle og nedfryse dine overmodne bananer – så er de altid klar til at smide i en banankage eller en lækker smoothie.

2. Sig nej

Du skal huske på, at det er ganske tilladt at sige pænt nej tak til en by- eller restauranttur, hvis du gerne vil spare penge. Det kan være en dyr fornøjelse at spise ude, og økonomisk kan det altid bedre betale sig at bruge pengene i det lokale supermarked. På en bytur kan humøret hurtigt tage overhånd og resultere i et utal af kulørte drinks og snacks dagen derpå. Et stort alkoholindtag kan gøre det ekstra svært at stoppe, mens legen er god – og det kan mærkes på kistebunden.

3. Støt op om genbrug

Nyt er yt, mens genbrug og secondhand er in. Det er selvfølgelig til dit held, fordi her kan du både spare og tjene penge. Sælg ud af garderoben, pulterkammeret eller garagen og få ekstra penge på kontoen. Du kan bruge overskuddet til at købe ind af brugte ting og sager med stor besparelse. Udforsk de mange secondhand tøjmarkeder som skyder op over det ganske land – eller køb i stedet ind hjemmefra på netbutikker med brugte godterier i fin stand. Her kan du for eksempel købe brugte kvalitetsmøbler til kontoret. Besparingspotentialet er stort – selv for dig, der lever på SU.