Skal du flytte til en af de større studiebyer for at begynde på en ny, spændende uddannelse? Så får du her en tjekliste til, hvordan du finder den helt rette studiebolig.
[Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de omtalte virksomheder, eller de virksomheder, der linkes til]
1) Lav et realistisk budget
Det allervigtigste, når du skal finde ny bolig, er, at du er realistisk omkring dit budget. Man bliver hurtigt overrasket over de nye udgifter der kommer til, når man flytter hjemmefra.
Når du så laver budget, skal du sørge for at være realistisk. Du er nødt til at have for øje, at du nok gerne vil ud at drikke en kop kaffe med vennerne en gang imellem, gerne vil hjem på besøg, og at du af og til også har brug for at købe diverse ting og sager til studiet. Dermed er der mange ting, der spiller ind i et budget, og det er bedre at finde en lidt billigere bolig og så have flere penge til sjov end at skulle leve af ingenting blot for et par ekstra kvadratmeter. Ifølge fagmagasinet.dk er der mange studerende, som efter få år vælger at flytte i noget billigere, fordi priserne i studiebyerne er højere end i deres hjemby.
2) Overvej, hvordan du gerne vil bo
Der er mange studerende, der vælger at bo i kollektiv både af sociale og af økonomiske grunde. Du skal dog ikke blot springe med på denne vogn, fordi mange andre gør, men først overveje, om det er noget for dig. Ville du være komfortabel med at have roommates, eller har du brug for at have dit helt eget for at kunne slappe af og lade op?
Desuden kan man vælge at bo ret billigt (alene) i eksempelvis en kælderlejlighed. I en kælder skal du dog være opmærksom på, om der kommer nok lys ind, om der er antræk til fugt, og hvordan indeklimaet generelt er.
For eksempel er der god mening i at foretage en radonanalyse i en kælder for at sikre, at der ikke er et forhøjet niveau af det radioaktive stof.
Desuden skal der naturligvis være sikkert at bo – herunder skal eksempelvis elinstallationerne være i orden, og der skal være en brandalarm i tilfælde af, at uheldet alligevel skulle være ude, da det kan være vanskeligt at komme ud af en kælder ved brand.
Tjek disse to websites omkring disse to aspekter:
- Røgalarmer: https://www.wattoo.dk/elartikler/alarm
- Radontjek: https://radonanalyse.dk/
3) Hvor meget betyder beliggenhed for dig?
Et andet vigtigt aspekt i forhold til valg af bolig er beliggenheden. For nogen betyder det meget at bo nær studie og nær centrum, og for andre er det vigtigere at have mere plads. Således kan du vurdere, om du er okay med længere transporttid til fordel for sandsynligvis at kunne få mere bolig for pengene, eller om du sætter beliggenheden højere.
Skal du cykle til og fra studiet, skal din bolig naturligvis ligge inden for en rimelig afstand. Skal du til gengæld med offentlig transport, skal du have transportmulighederne i dit område for øje, og hvis du er så heldig at have bil, er du nødt til at tænke på parkering også. Beliggenheden betyder altså en hel del for valg af bolig, og det kan være med til at afgøre det i sidste ende.