Hvis du hver måned skal vende hver en krone for at få budgettet til at hænge sammen, så er det med at spidse ører.
[Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de omtalte virksomheder, eller de virksomheder, der linkes til]
Som studerende kan du nemlig også få kørselsfradrag, hvis dit studiejob ligger over 12 kilometer fra din bopæl. Tanken bag fradraget er at sikre en vis mobilitet på arbejdsmarkedet, men du kan altså også få kørselsfradrag som studerende og få lidt mere luft i SU-budgettet. Alt du skal gøre er at opgive transporten til og fra arbejde i din forskudsopgørelse. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du kan få SU’en til at række lidt længere ved få klik.
Hvad er kørselsfradrag?
Kørselsfradraget eller befordringsfradraget er til for at sikre, at folk her i landet er villige til at køre et stykke vej til arbejde. Anno 2017 er fradraget 1,93 kroner per kilometer, hvis du kører mellem 25 og 120 kilometer til og fra arbejde hver dag. Kravene til jobbet er, at din arbejdsgiver ikke betaler for transporten, ligesom at du heller ikke kan få kørselsfradrag ved et ulønnet praktikjob.
Hvad kan jeg få som studerende?
Som studerende kan du få kørselsfradrag på lige for med folk på arbejdsmarkedet. Du kan ikke få kørselsfradrag til studiet, da man ikke betragter SU som løn, men hvis dit studiejob ligger mere end 12 kilometer væk fra din bopæl, er du berettiget et fradrag. Hvis du har over 12 kilometer til dit studie, vil det økonomisk set være smart at finde et studiejob i nærheden at dit uddannelsessted, da du alligevel tager turen derud hver dag, og så vil du også blive berettiget til at få kørselsfradrag for de dage, du arbejder.
Men hvordan?
Du skal selv oplyse, hvis du har længere end 24 kilometer til og fra arbejde på SKATs hjemmeside, for at få kørselsfradrag. Når du indtaster ruten fra din bopæl til arbejdet, er du ikke tvunget til at vælge den korteste rute – du skal blot registrere længden af den rute, du reelt kører. Du kan beregne dit fradrag således:
- Du har eksempelvis 36 kilometer hver vej til dit studiejob (i alt 72 kilometer) og arbejder seks gange i måneden
- Da fradraget kun tæller fra 24 kilometer, får du fradrag for de resterende 48 kilometer (72-24)
- Du må altså trække 48 kilometer fra i kørsel for hver arbejdsdag, og satsen er 1,93 kroner per kilometer:
- 481,93 kroner i månedligt fradrag.
Man beregner altid fradraget ud fra afstanden i bil, så hvis du kan gøre dine transportomkostninger mindre, får du altså bare flere penge til dig selv. Du kan cykle, tage bus, køre i tog – selv hvis du kører med andre til jobbet, kan du få fradrag. Måske synes du ikke, at det lyder helt okay, men det er altså helt lovligt at nedsætte sine transportomkostninger og få mest muligt ud af fradraget. Smut ind på SKATs hjemmeside og ret din forskudsopgørelse, så du kan blive en gladere og lidt rigere studerende.