Hvis du er studerende og står over for at købe en ny bil – måske den første i dit liv – så er der en række ting, du skal være opmærksom på.
[Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de omtalte virksomheder, eller de virksomheder, der linkes til]
Det skyldes, at du som studerende befinder dig i en helt speciel økonomisk position, hvor du har gode fremtidsmuligheder for at tjene penge, men i situationen hvor du køber bilen, er der typisk lavvande i budgettet. Og der er sandsynligvis også forholdsvis lange udsigter til, at der kommer en hel månedsløn som faglært og fast job i hus. Derfor er vigtigt at være opmærksom på følgende, når du som studerende har besluttet dig for at få en bil. Og det kan bildele-online.dk hjælpe dig med, hvor du finder et stort udvalg af udstyr til netop din bil.
Lav et budget
Det kan meget vel lyde som et råd, man får hjemme hos mor og far og affærdiger, fordi lysten til at få sin egen bil og den frihed, der er forbundet med at have sin egen bil, vejer stærkere end lysten til at sætte sig ned med et tørt og kedeligt regneark i Excel. Men de fleste, der får bil, finder hurtigt ud af, at det at eje en bil er forbundet med en masse udgifter. Ikke kun dem, der står på kontrakten, og dem, som en kørelærer har tudet en hovedet fuld med. Der er også en hel del ekstra udgifter at huske.
Derfor er det vigtigt, at man som studerende, der gerne vil have sin egen bil, har lavet et budget, der tager højde for de uforudsete udgifter og omfanget af dem. Det kan være svært, hvis man ikke før har haft sin egen bil, at regne ud, hvor store disse ekstra udgifter vil blive. Derfor er det godt at rådføre sig med en erfaren bilist, der gerne har haft flere end en bil. Det skyldes, at de ekstra udgifter kan svinge meget alt afhængigt af vejr og vind og hvilken type bil, man har valgt. Derfor vil en erfaren bilejer, der har ejet flere biler kunne fortælle dig mest præcist, hvor mange ekstra udgifter, der gennemsnitligt er på netop din drømmebil.
Overvej dine behov
Når unge studerende går ud og køber bil, så ender de ofte i to forskellige grupper – der er den forsigtige gruppe og den mere fremadbrusende gruppe. Den sidste gruppe vælger tit og ofte nogle meget store biler, der samtidig har en stor motor, så bilen nærmest svæver over grænsen, når der skal købes ind med øl og spiritus til den næste store fest på universitetet.
Den anden og mere forsigtige gruppe køber ofte en minibil, hvor der ikke er specielt meget plads og støddæmpning. Den manglende støddæmpning kommer typisk til udtryk på de veje, hvor man må køre rigtig hurtigt, som for eksempel landeveje, motortrafikveje og almindelige motorveje, hvor man højest må køre 130 kilometer i timen.
Her er det vigtigt at finde en gylden middelvej, for ingen gider i længden at høre på en bil, der larmer og forstyrrer ens koncentration. På den anden side er der heller ingen grund til at købe en alt for stor bil, hvis man bare skal ned til grænsen hvert halve år og lige så godt kunne låne en anhænger til det formål. Samtidig er der selvfølgelig en masse økonomi i valget. Det er til hver en tid utrolig ærgerligt at bruge for mange penge på en bil, hvis potentiale man alligevel ikke udnytter til fulde. Især når man som studerende er på SU og gerne vil bruge sine penge på mere håndgribelige ting som spændende rejser, tøj, caféer, koncerter og naturligvis også fester.
Se også mere på jamaauto som giver 10 % til studerende.