Dette blogindlæg er en del af serien “Uddannelsesguide” her på Student360.dk, hvor vi går i dybden med forskellige uddannelser og studieretninger, så du forhåbentligt bliver mere afklaret omkring, hvorvidt en given uddannelse er den rette for dig – eller ikke. Vi håber, du finder svar på de spørgsmål, du måtte sidde med – god fornøjelse!
[Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de omtalte virksomheder, eller de virksomheder, der linkes til]
Måske har biologi altid været dit yndlingsfag, måske var det din studieretning i gymnasiet, eller også finder du blot celler og deres kemiske egenskaber utrolig interessante. Har du en lille drøm om at kunne hoppe i den hvide laboratoriekittel i fremtiden og undersøge mikroorganismer som eksempelvis bakterier, deres vækst, og hvordan de kan nedbrydes? Måske ønsker du at finde frem til banebrydende medicin eller miljøvenlige alternativer i diverse industrier? Ja, så er en uddannelse i bioteknologi måske dit drømmestudie eller noget, du ønsker at udforske nærmere.
Nye lægemidler og bæredygtig produktion
Bioteknologi åbner op for en verden med miljø- og medicinalindustrien i kikkerten. Med en uddannelse i bioteknologi på universitetsniveau får du et videnskabeligt grundlag for at kunne analysere cellers egenskaber, deres relation til omgivelserne, og hvordan de kan påvirkes.
Du får en indsigt i og læren om, hvordan nye lægemidler opdages, hvordan der udvikles bedre og mere effektiv medicin, og hvorfor bakterier bliver modstandsdygtige over for specifikke behandlingsmetoder. Bæredygtig produktion, der er skånsomt for miljøet, er også på skemaet. Her rettes blikket mod celler og mikroorganismer som løsninger i brændstof- og fødevareindustrien.
Hop i den hvide laboratoriekittel
Synes du, at det kunne være sjovt at hoppe i den hvide laboratoriekittel, få et mikroskop i hånden og gå på opdagelse i biologiens verden, så er bioteknologi måske noget for dig. Gennem laboratoriearbejde, hvor celler nærstuderes, lærer du som studerende om de biologiske systemer, levende organismer og processer.
I undervisningen og laboratoriearbejdet kommer du blandt andet til at stifte bekendtskab med en PCR-maskine, som benyttes til detaljerede DNA-undersøgelser. En PCR-maskine benyttes yderligere til at identificere mikroorganismer til kloning af gener og opformering af DNA. Under uddannelsen bruges der mange forskellige teorier, metoder og udstyr. Find mere information om forskellige former for biologiudstyr her.
At studere bioteknologi på universitet
At studere bioteknologi foregår på universitetet i enten Lyngby, Aarhus eller Aalborg, hvor fagområder som ingeniørvidenskab og informationsteknologi kombineres. Uddannelsen er for dig, som ikke kan få nok af matematik, fysik og kemi, og som finder molekylærbiologi, biokemi, mikrobiologi og bioinformatik utrolig interessant.
Uddannelsen er et 3-årigt skoleforløb, hvorefter en kandidatgrad inden for det naturvidenskabelige område kan tages. Det er hermed muligt at specialisere sig. Det er vigtigt at vide, at der dog er specifikke krav for optagelse på denne universitetsuddannelse. Undervisningen er en kombination af forelæsninger, holdundervisning, projektarbejde og undersøgelser i laboratoriet. Med endt bachelor kan du kalde dig BSc.Eng.
Du kan høre Thomas fortælle om studielivet på Aalborg Universitet i nedenstående video:
(Kilde: Aalborg Universitet).
Lignende uddannelser
Bioteknologi er ikke den eneste uddannelse, der trækker på en faglig interesse for biologiens verden. På universitetet er det ligeledes muligt at studere en ren bachelor i biologi, hvor alt levende nærstuderes – organismer og økosystemer. Det er også muligt at læse Biomedicin, som er centreret om sygdommes opståen, eller molekylærbiologi, hvor molekylære processer undersøges.
Er dit interessefelt mere specifikt lægemidlers fremstilling, kan det være en idé at undersøge, om bacheloruddannelsen Farmaci, også kaldet Farmaceut-uddannelsen, er noget for dig. Hvis laboratoriearbejdet trækker, er der mange forskellige muligheder, alt efter hvor din interesse er størst.